Hejdå, Twitter

Om man ägnar sig åt något som borde vara avkopplande och underhållande men i själva verket tar för mycket tid och är en konstant (liten) källa till stress och irritation, borde man inte sluta hålla på med det då?

Givetvis är svaret ja, men det är inte så enkelt när det gäller det som populärt kallas “sociala medier”.

Det har nu gått några månader sedan jag klev av Facebook och Google och jag har, i skrivande stund, inte återvänt till något av dem eller, för den sakens skull, saknat något av dem. Min (med risk för att låta som en skitnödig reklamare från Stockholm) “digitala detox” har dock fortsatt. Jag raderade mitt konto på LinkedIn men insåg snart att det var en “social plattform” jag faktiskt kunde vara medlem på som inte enbart var nyttig att finnas på utan också faktiskt är så tråkig så man inte nödvändigtvis hänger där för sitt höga nöjes skull.

En annan plattform tillkom, men även där är trafikmängden liten och det hela går att kontrollera. Jag är med på fler e-postlistor än förr men finner det inte särskilt stressande att konstant sitta med 500-1000 olästa mail, det tar jag när jag har tid över. Sedan tidigare finns jag på Slack, Discord och Skype och det är tre plattformar jag fortsätter använda även i framtiden.

Vad har då fått stryka på foten? Jo - den kanske mest antisociala sociala plattform som finns: Twitter. Vad annars ska man kalla en plattform där de flesta ägnar sig åt att skrika ut sina budskap men sällan är intresserade av att faktiskt diskutera vad de egentligen menade med vad de just skrek ut. Twitter har blivit en sorts LinkedIn, fast där LinkedIn är till för ryggdunkande och bekräftelser i stil med “Härligt och inspirerande!” så är Twitter snarare till för att sätta kniven i ryggen på andra… och sen dunka in den lite extra långt.

Visst - Twitter kan vara underhållande också, och det finns åtskilliga personer där som jag kommer sakna, men det är också så oerhört mycket bråkande, smutskastande, och nedvärderande kommentarer om andra (i synnerhet nu när det är valår) och jag kan ärligt talat inte vara aktiv medlem i en plattform som dels gör allt de kan för att göra livet sämre för tredjepartsklienter och därmed dess användare och samtidigt tillåter att världens mäktigaste mobbare, Donald Trump, och facister som Alex Jones, får härja fritt på Twitter utan minsta repressalier.

Mitt konto finns kvar men alla tweets raderas långsamt via en tredjepartstjänst. Långsamt eftersom Twitter försämrat sina API:er och åtkomst till deras servrar för just tredjepartstjänster.

Det finns fler som hoppat av - deras historier är läsvärda.Nästa text

STTNG